ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Electricity noise on X370 Taichi
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

Electricity noise on X370 Taichi

 Post Reply Post Reply
Author
Message Reverse Sort Order
Ivan_83 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 22 May 2017
Status: Offline
Points: 85
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ivan_83 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Electricity noise on X370 Taichi
    Posted: 13 Sep 2017 at 5:27pm
Turn off C6 in BIOS.
Back to Top
nReal View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 13 Sep 2017
Status: Offline
Points: 8
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote nReal Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Sep 2017 at 5:23pm
Any news / fixes for this?
Back to Top
andRocky View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 06 Jun 2017
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote andRocky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Jun 2017 at 6:23am
But after off PC not turn on ....
Back to Top
andRocky View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 06 Jun 2017
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote andRocky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Jun 2017 at 5:44am
Problem is frome stock voltages on no-tasks mode, psu is fine.... in HWiNFO64 my CPU Core Voltage (SVI2 TFN) is up to 1.57v - i dont now why is so much for 3.699MHz, decision for that moment is disabled global c-states - noise gone.
Back to Top
andRocky View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 06 Jun 2017
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote andRocky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jun 2017 at 12:15pm
Originally posted by parsec parsec wrote:

Originally posted by andRocky andRocky wrote:

Hello guys, after build my PC on R5 1600X with Taichi board and update BIOS to 2.30v. i hearing some electricity noise from VRM or Processor when computer is started (without tasks), but if rus some stress test (my exemple is AIDA64) noise is gone. After canceling is starting again. Someone have decision this problem? Ahh ya processor runs a stock frequency (in Auto).


That sounds like capacitor or inductor noise from components in the CPU's VRM stage, from CPU power saving options (Cool n Quiet, C States) being enabled, and a PSU with high DC ripple in the +12V rail.

What model of PSU are you using?

The noise is gone during stress testing because the CPU is under high loads and not in a higher C State power saving mode.

Very high frequency noise like this can be very difficult to know where it is coming from. Why are you sure the noise is coming from the area near the CPU? The PSU can make noise like that too. Is the board inside a PC case?
My PSU is Seasonic Platinum 660W (SS-660XP2). I run system without case on stand and hearing that noise is a VRM zone, not shure is CPU - maybe capacitors ya ... nothing change on bios options, try some CPU saving options disabled. 


Edited by andRocky - 06 Jun 2017 at 12:16pm
Back to Top
parsec View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 04 May 2015
Location: USA
Status: Offline
Points: 4996
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote parsec Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jun 2017 at 11:50am
Originally posted by andRocky andRocky wrote:

Hello guys, after build my PC on R5 1600X with Taichi board and update BIOS to 2.30v. i hearing some electricity noise from VRM or Processor when computer is started (without tasks), but if rus some stress test (my exemple is AIDA64) noise is gone. After canceling is starting again. Someone have decision this problem? Ahh ya processor runs a stock frequency (in Auto).


That sounds like capacitor or inductor noise from components in the CPU's VRM stage, from CPU power saving options (Cool n Quiet, C States) being enabled, and a PSU with high DC ripple in the +12V rail.

What model of PSU are you using?

The noise is gone during stress testing because the CPU is under high loads and not in a higher C State power saving mode.

Very high frequency noise like this can be very difficult to know where it is coming from. Why are you sure the noise is coming from the area near the CPU? The PSU can make noise like that too. Is the board inside a PC case?
Back to Top
andRocky View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 06 Jun 2017
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote andRocky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jun 2017 at 7:03am
Hello guys, after build my PC on R5 1600X with Taichi board and update BIOS to 2.30v. i hearing some electricity noise from VRM or Processor when computer is started (without tasks), but if rus some stress test (my exemple is AIDA64) noise is gone. After canceling is starting again. Someone have decision this problem? Ahh ya processor runs a stock frequency (in Auto).

Edited by andRocky - 06 Jun 2017 at 7:11am
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.125 seconds.