ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Media&User's Review > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - 32GB (CMK16GX4M2B3000C15) x2 @ 3000 MHz?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

32GB (CMK16GX4M2B3000C15) x2 @ 3000 MHz?

 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
Message
ket View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 13 Jul 2017
Location: UK
Status: Offline
Points: 1661
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ket Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Oct 2017 at 7:25pm
In theory you will be ok, the Pro4 supports up to 64GB RAM. The biggest problems you will encounter is more strain on the IMC (integrated memory controller) by populating all DIMM banks which means you may need to run looser timings and/or higher voltage for full stability. Manufacturers (particularly Corsair) sometimes switch what ICs memory kits use so there is a chance you could get a kit with an identical part number that uses entirely different ICs to your existing kit.

As a whole however you should be fine worst case scenario is that you have to run the memory a bit slower than its rated speed due to added IMC strain or the possibility you get a kit using different ICs.

EDIT - Just seen you already found out that last part. Loosen timings a bit, increase vDIMM a touch and try again for 3066/3200. You're just going to have to do a bit of manual tuning. I'm not sure what the default TRC is for Micron but increasing to 65 or 75 should help a fair bit with stability, as will disabling Gear Down mode.


Edited by ket - 20 Oct 2017 at 7:28pm
Back to Top
parsec View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 04 May 2015
Location: USA
Status: Offline
Points: 4996
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote parsec Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Oct 2017 at 10:28pm
Originally posted by donalgodon donalgodon wrote:

I did get the memory and it's exactly the same as the memory I already had in every way.

v 3.32 (Micron)

32GB installed and running at 2933 perfectly.

Couldn't get 3200 stable.


That's not a bad result, running at 2933. You should have a 3066 speed entry available, did you try it?

What things have you tried to get it to run at 3200?

Does your board's UEFI/BIOS have an SOC Voltage option?

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.047 seconds.