ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Intel Management Engine Issue INTEL-SA-00086 Fix
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Intel Management Engine Issue INTEL-SA-00086 Fix

 Post Reply Post Reply Page  <1 34567 13>
Author
Message
arturk View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 07 Jul 2017
Status: Offline
Points: 13
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote arturk Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Dec 2017 at 7:18am
Originally posted by arturk arturk wrote:

On Z270 Gaming-ITX/ac after ME update HDCP 2.2 is not working anymore
Problem was fixed by CMOS memory reset. Smile
Back to Top
hoisdom View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 27 Nov 2017
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote hoisdom Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Dec 2017 at 11:31pm
Originally posted by BWolf BWolf wrote:

I resorted to flashing my BIOS, after that the error was gone and the fix worked.
I would have rather not done it, next time I will invest into a double bios board.



My bios is already on the newest version (7.20), did you flash the newest version again or did you update from an older version?

Edited by hoisdom - 25 Dec 2017 at 11:32pm
Back to Top
chris719 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 17 Dec 2017
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote chris719 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Jan 2018 at 6:11am
Any update on a working fix for X299?
Back to Top
jclausius View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 02 Jan 2018
Location: USA
Status: Offline
Points: 37
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jclausius Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Jan 2018 at 12:12am
Hi there... I'm a bit confused after reading the posts in this thread.

Can anyone confirm if you're on x299 based mobos with Gen 8 CPUs, has anyone seen a patch from ASRock? I get the 'mismatch SKU' error with the ME1 download. However, the intel bulletin says my config is susceptible - https://security-center.intel.com/advisory.aspx?intelid=INTEL-SA-00086&languageid=en-fr

Also, can anyone with X299 platform based boards confirm the version of ME on their system? For example, for me:

System Board: x299e-itx/ac
CPU:          i7-7820x
ME Version:   11.10.0.1287
Back to Top
jclausius View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 02 Jan 2018
Location: USA
Status: Offline
Points: 37
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jclausius Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Jan 2018 at 12:29am
Can anyone from ASRock confirm they have a patch for the x299 based motherboards coming soon?

Intel Tech Support tells me ASRock should already have the patch -

Edited by jclausius - 03 Jan 2018 at 12:31am
Back to Top
dbeachy1 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 05 Jan 2018
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dbeachy1 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Jan 2018 at 1:10am
I'm getting the same error ("Error 8704: Firmware update operation not initiated due to a SKU mismatch") running the "ME1" patch on my ASRock X299 Taichi board with an Intel i9-7900X CPU.  I see this issue was first reported six weeks ago in another thread, so I'm surprised there is still no fix for it.  As I understand it, the error means that the firmware patch does not apply to my CPU (???).


I've updated my Windows build to 16299.192 via the Microsoft security patch, but the Intel detection tool for INTEL-SA-00086 still shows my system as vulnerable since the Intel ME firmware patch won't install on my system.  I opened a support ticket with ASRock about it, so I'll report back if and when I get more information.


Edited by dbeachy1 - 05 Jan 2018 at 1:12am
Back to Top
jclausius View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 02 Jan 2018
Location: USA
Status: Offline
Points: 37
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jclausius Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Jan 2018 at 3:01am
That's good news. Seems the ME1 patch doesn't work because it doesn't support the Skylake-X processors... At least that is what I recall reading.

I emailed ASRock about 10 days ago. Hopefully they get back to you. Thanks for any follow-up info.
Back to Top
dbeachy1 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 05 Jan 2018
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dbeachy1 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Jan 2018 at 10:03am
Some interesting news here -- I heard back from ASRock support tonight, and here is the message:

 ============================================

From: Support [mailto:<redacted>]
Sent: Thursday, January 04, 2018 7:51 PM
To: <redacted>
Subject: RE: $X299 TAICHI/A/ASRK$ Unable to update to Intel ME 11.8.50.3425 (United States)

 check the information below if your motherboard chipset is effected

 

Intel released the newer ME version to fix the security bug recently.

The models 100/200/300 could be updated ME firmware by ME tool directly.

Please be noted that there are two different ME type for our models.

 

1. Consumer ME

Chipset: Z170, Z270, H110, B250, H270, Z370

Consumer ME link: http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/TSD/ME-consumer_11.8.50.3425.zip

 

2. Corporate ME

Chipset: H170, B150, Q170

Corporate ME link: http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/TSD/ME-corporate_11.8.50.3425.zip

 

Microsite link:

Reference: http://www.asrock.com/microsite/2017IntelFirmware/

 ============================================

I replied and said that I had already tried running that Consumer ME patch version per my original message.  What is interesting, however, is that support said that the consumer ME patch only supports these chipsets:

1. Consumer ME

Chipset: Z170, Z270, H110, B250, H270, Z370

I replied and asked if they know if and when a version of the patch for the X299 chipset, which is what my motherboard uses, will be available. 

So this explains why the patch doesn't work with our X299 boards: the patch doesn't support that chipset.  Unhappy  Hopefully ASRock will make an X299 version of the ME firmware patch available soon.


EDIT:

Also, according to the INTEL-SA-00086 Detection Tool, my Intel Management Engine version is 11.10.0.1287, so clearly the ME version for X299 boards is separate from the ME versions that the ASRock ME patch is supposed to update.

 



Edited by dbeachy1 - 05 Jan 2018 at 11:39pm
Back to Top
jclausius View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 02 Jan 2018
Location: USA
Status: Offline
Points: 37
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jclausius Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 12:43am
Originally posted by dbeachy1 dbeachy1 wrote:

Some interesting news here -- I heard back from ASRock support tonight, and here is the message:

?============================================

I replied and asked if they know if and when a version of the patch for
the X299 chipset, which is what my motherboard uses, will be available.?

Great work!! Thank you for shedding some light on the whole situation.

Hopefully they'll respond with an x299 version is available soon!! If so, please let us know. Thanks again.

-jclausius

Edited by jclausius - 06 Jan 2018 at 3:52am
Back to Top
tsunami2311 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 19 Jun 2016
Status: Offline
Points: 43
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tsunami2311 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 3:34am
just did http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/TSD/ME-consumer_11.8.50.3425.zip
on my z170 extreme 4 it now says i am patched but also goes on about some intel license client is obsolete


http://www.guru3d.com/news-story/new-hardware-vulnerability-found-in-intel-processors.html

how much of this Spectre??and ?�Meltdown??br>does this  apply too or am i gona need another fw update update?

Im still using bios update 3.20 i only did this update for the   above, I am assuming if I did the bios update to 7.20 I would have reaplly thew above fix?  i am also assuming asrock is gona release new bios for all this


Edited by tsunami2311 - 06 Jan 2018 at 3:42am
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 34567 13>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.125 seconds.