Print Page | Close Window

Random windows 10 and chrome freezing on B450

Printed From: ASRock.com
Category: Technical Support
Forum Name: AMD Motherboards
Forum Description: Question about ASRock AMD motherboards
URL: http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=14061
Printed Date: 02 Mar 2024 at 1:37am
Software Version: Web Wiz Forums 12.04 - http://www.webwizforums.com


Topic: Random windows 10 and chrome freezing on B450
Posted By: Norbinarius
Subject: Random windows 10 and chrome freezing on B450
Date Posted: 10 Apr 2020 at 6:28am
Hi, everyone! A month ago i managed to change whole platform to AM4 socket (new MB, RAM, CPU, Cooling system), First of all, when i pluged all components in, i didn't reinstalled the windows 10 for 2 weeks and all worked fine (win 10 was installed on previous MB with Intel chipset). Then i wanted to reinstall windows to be able activate ultra fast boot option in bios, and that's there the problems has started.

First of all i wasn't able to install windows 10 at all, it was BSOD'ing everytime on random point of file unpacking, i tried 5 different USB-drives and 3 different ISO-files. After that, somehow, i did it, but everytime after boot into startup screen windows BSOD'ed after 2-3 minutes of using.

So i managed to launch it in a safe mode and installed AMD chipset drivers. The problem almost gone (Windows not BSOD'ing at all), but now there random dead freezes of system or web-browser (when system freezes happends i need to manaualy shut the PC down). So i wonder if there is any solution for that.

I also updated BIOS from 3.90 to 4.10 before windows reinstall and maybe that's the main problem, so can i rollback to 3.90?

Here is system config:
AMD Ryzen 3500
ASrock B450 Pro4
2x8 HyperX Fury 2666Mhz (HX426C16FB3K2/16)

The bios settings on defaults (except ultra fast mode).
I also tested RAM and SSD on issues.



Replies:
Posted By: ThreeDee
Date Posted: 10 Apr 2020 at 7:35am
using XMP profile? A2/B2 slots for RAM? Have you tried turning off Ultra fast mode? You could flash back to the 3.90 BIOS if you want .. generally there is a warning with BIOS revisions stating that once you flash, you're stuck with this revision until another new one comes out.

-------------
|Ryzen 5 5900|ASRock X570 Taichi-BIOS 4.60|2x16GB HyperX Predator RGB 3200@3600 1:1 IF|ASRock RX 6700XT|2 x PCIe 4.0 M.2 Drives for OS & Games|850 WTT Seasonic 80+ Titanium PSU|Noctua NH-D15|


Posted By: Norbinarius
Date Posted: 13 Apr 2020 at 11:37pm
1. Yes, RAM in the A2/B2 slots.
2. I'm not using XMP profile for RAM, all BIOS parameters set upped on "Auto".





3. Will it make much difference if i will change it to XMP profile?




Posted By: ThreeDee
Date Posted: 14 Apr 2020 at 12:03am
Try it and see ... alternatively .. if still having issues, keep memory to auto and manually set speed to 2400 and see if that helps .. manually set memory voltage to 1.350 as well

-------------
|Ryzen 5 5900|ASRock X570 Taichi-BIOS 4.60|2x16GB HyperX Predator RGB 3200@3600 1:1 IF|ASRock RX 6700XT|2 x PCIe 4.0 M.2 Drives for OS & Games|850 WTT Seasonic 80+ Titanium PSU|Noctua NH-D15|



Print Page | Close Window

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd. - https://www.webwiz.net