ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Steel Legend RGB ultility not working
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

Steel Legend RGB ultility not working

 Post Reply Post Reply Page  123>
Author
Message Reverse Sort Order
whoamikenken View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 27 Jan 2020
Location: PH
Status: Offline
Points: 10
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote whoamikenken Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Steel Legend RGB ultility not working
    Posted: 27 Jan 2020 at 5:13pm
Does anyone able to fix this?

Back to Top
Oilan View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 23 Sep 2019
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Oilan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Sep 2019 at 12:42am
Same problem here.

I have ASROCK B450M Steel Legend Motherboard. RGB control is a nightmare.

My RGB HW:

ASROCK B450M Steel Legend
2x8GB G.Skill Trident Z F4-3200C14-8GTZRX
DeepCool Gamer Storm Castle 240 RGB AiO (addressable LED)
6x 120 MM SilentiumPC Sigma HP Corona RGB FANs (not on compatibility list)
(Also thinking about Sapphire RX 5700 XT Nitro+ (got a addressable RGB LED connector).

All parts selected carefully due to so called ASROCK Polychrome Sync compatibility!

Currently on the latest version of Polychrome Sync v2.0.27 Firmware v3.4.

ISSUES:

Onboard LED - Components Sync - Motherboard + DRAM = you lose about half of the effect options

Onboard LED - Components Sync - Motherboard + DRAM = after while DRAM is completely out of sync

ASROCK Polychrome Sync + Razer Synapse 3 - both apps setup to startup run + Chroma Connect ON = Polychrome Sync startup crash, runtime error

ASROCK Polychrome Sync + Razer Synapse 3 - both apps setup to startup run + Chroma Connect OFF = Works fine but you can?t sync Razer and ASROCK devices (THIS IS THE ONLY WORKING STATE)

DESCRIPTION:

Polychrome Sync can't fully coexist with Razer Synapse. Chroma Connect option needs to be turned OFF otherwise you?ll get into serious troubles.

If you want to try it then just install Polychrome Sync, Razer synapse, don't turn Chroma Connect ON and restart your computer. Now (after restart) you have Chroma Connect option in Polychrome Sync so you can turn it on. Also, check into Razer Synapse 3 that ASROCK connector is turned on (Connect - Devices). Now you can go to Razer Synapse Studio and you should see all your Razer RGB compatible devices with ASROCK RGB icon so you can setup your RGB effects to make it work for all components. But not for 100%.

In my case it was working for about 20 mins then everything de-synchronized, ASROCK controlled RGBs stopped in one color and RGB fans started flashing in between two colors. Razer Devices runs fine so no problem here.

- Rebooted computer and ASROCK Polychrome sync runtime error.
- Turned computer off ??Lights are still up even when S5 in UEFI is setup to turn everything off.
- Turned off the PSU manually, started computer ??no lights at all, Polychrome sync startup error. (Now I was thinking about motherboard RMA)

FIX:

Killed AsrPolychromeRGB.exe task, turn off the ASROCK connector in Razer Synapse 3 and rebooted the computer. After restart the Polychrome Sync started up and flashing firmware process started ??RGB lights are back.
So this is my experience so far. Now, I am waiting for some Beta Tester reward from you ASROCK. At least some contribution to all those ?RGB Compatible parts??would be nice! PLEASE FIX THIS!
Back to Top
phatphan View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Jun 2019
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote phatphan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jun 2019 at 9:03pm
First time move from Intel to AMD, i buy this mainboard.
And this is FUKCING garbage mainboard, garbage software.
Back to Top
MonkeyJamboree View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 23 Jun 2019
Location: USA
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MonkeyJamboree Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jun 2019 at 2:53pm
I also joined just to reply to this thread. I've had LOTS of issues with the Polychrome software. I first attempted to use version 1.0.38 as linked on [URL=https://www.asrock.com/microsite/PolychromeRGB/]https://www.asrock.com/microsite/PolychromeRGB/[/URL], the first google result for "Polychrome RGB." That did nothing but crash when it attempted to load. Then I dug through the support section for my motherboard and found version 2.0.4. That initially crashed when trying to install (because version 1.0.38 was still installed, and left over one of the Mslo* files). After removal of the entire "ASRock Utility" folder in the Program Files (x86) install folder, I was able to successfully install it. Upon running the first time, it downloaded and updated the RGB firmware (?), and seemed to work, to a point.

However, I still have issues with it. Sometimes the application still gives memory read errors when trying to start up (even though it's running with admin privileges). It doesn't actually save the component sync settings. Components seem to slowly have styles in their dropdown removed over time for some reason. Sometimes a third tab appears at the top randomly (Razer Chroma maybe? I can't recall what it is offhand).

General usability issues: There is no taskbar icon showing that the application is even open. The styles/patterns for the RAM are different from ones provided by the RAM manufacturer's application (T-Force Blitz). No advanced control or custom pattern capabilities. Many "modes" completely unavailable when trying to sync with the motherboard (Music, Wave, Spring, Stack, Cram, and Scan all greyed out). Name difference between "mode" on the motherboard settings tab and "style" on the component dropdown tab. Speed settings disappear when using component sync capability. Likely much more but that's just off the top of my head and looking at the application on a surface level.

PC Info - This is a brand new PC build, with several different RGB components, as follows:
Windows 10 Pro
ASRock B450M Steel Legend motherboard
Teamgroup T-Force Night Hawk Legend RAM (DDR4-3466) 2x8GB (gets RGB info through RAM slots)
Cooler Master MasterAir MA410M (uses the 5V pin header on the motherboard)
several other components without RGB support (4 SATA drives, PSU, case, fans, etc), but several I plan on getting or are on the way, none of which are ASRock products but say they have Polychrome RGB "support."
BIOS updated to the latest for my particular motherboard according to the support page (2.13A - Is there a reason it is not the same version as the Full ATX version of this board, which is v2.32?).

Please, fix this pile of garbage software. Had I known controlling RGB components was so problematic through this software, I would NEVER have purchased this motherboard to begin with.

Oh, and PLEASE fix the "feature" of the LEDs not turning off when the PC has been shut down completely in Windows. (Where exactly is the BIOS update that is supposed to fix this issue?)
Back to Top
phatphan View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Jun 2019
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote phatphan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jun 2019 at 12:53pm
Same problem
Back to Top
DanAnting View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 22 Jun 2019
Location: Canada
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DanAnting Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Jun 2019 at 8:28am
I have the same problem is there a solution yet? I've tried the cmd stuff all it does is turn my leds off and back on. The utility error still pops up.
Back to Top
Gigabit View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 05 Jun 2019
Location: thailand
Status: Offline
Points: 4
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gigabit Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Jun 2019 at 1:48am
teach me to reflashing firmware.i fix it many way it not work.
Back to Top
dunkin_boy View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 30 Apr 2019
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dunkin_boy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Apr 2019 at 10:40pm
Update:

I managed to make it work again by reflashing the firmware.

Back to Top
dunkin_boy View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 30 Apr 2019
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dunkin_boy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Apr 2019 at 9:56pm
I see. But what bothers me the most is that it wont even light up.
Back to Top
CDub0687 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 31 Mar 2019
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote CDub0687 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Apr 2019 at 9:43pm
Thats the version I have currently. The nu_51 file is 3.02.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.207 seconds.