ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - AM4 BIOS info
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

AM4 BIOS info

 Post Reply Post Reply Page  <1 9101112>
Author
Message
zzu View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 16 Jun 2021
Status: Offline
Points: 405
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zzu Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Jun 2021 at 3:36pm
Users have to manually activate the DDR4 settings instead of them ideally being read out and activated automatically.
Back to Top
zzu View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 16 Jun 2021
Status: Offline
Points: 405
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zzu Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Jun 2021 at 3:15pm
UEFI demystified


   "Gnb" stands for Graphics north bridge being part of the auxiliary chip set.


The QR-barcode in UEFI promising details on any particular setting merely is a link to the mainboard manual. That manual does not elucidate on UEFI settings, however.
Back to Top
Khun_Doug View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 29 Mar 2020
Location: Poconos PA
Status: Offline
Points: 425
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Khun_Doug Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Jul 2021 at 2:34am
Board model: X570 Creator
BIOS version: 3.50
CPU: Ryazen 3950X, and 5950X
RAM: Corsair Vengeance CMK32GX4M2D3600C18

Notes: On BIOS 2.0 this worked great with the XMP profile. On BIOS 3.50 in preparation for 5950X CPU upgrade, the system failed when under memory stress. I was able to manually set DRAM to 3400 / 1700, and clocks 18-22-22-22 and have a stable system. If I try to manually clock to 3666, the motherboard will not power on. After 3 failures it defaults to base speed. I was able to recover to 3400 / 1700. The voltage on XMP was AUTO. On all manual settings I use 1.35 volts.

Back to Top
Animeleptic View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 09 Jan 2020
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Animeleptic Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Jul 2021 at 8:08am

Mobo: X570 Aqua
CPU: 3950x
RAM: 4 x 8GB G,Skill Trident Z Royal F4-3600C14Q-32GTRSB
BIOS: 3.50

Its been almost a week now running at @3600 profile specs not random reboots as was experienced with 3.40. I have not tried to OC yet since I am getting the same performance @3600 on 3.50v as I was on @3800 on 3.30v

Also worth mentioning, I am able to to OC the 3950x to 4.4Ghz at 1.25v after vdroop whereas on 3.30v I needed 1.30v-1.32v after vdroop to run 4.4ghz on LLC, R23, tested.


Originally posted by Animeleptic Animeleptic wrote:

Mobo: X570 Aqua
CPU: 3950x
RAM: 4 x 8GB G,Skill Trident Z Royal F4-3600C14Q-32GTRSB
BIOS: 3.40


Unable to run basic 14-16-16-32-48-1T @3800 1:1:1 ratio as previously on 1.71 and 3.30 BIOS versions that are able run 14-15-12-26-38-1T @3800 1:1:1 with even extreme sub-timings. After signing into the Windows account, even during idle, would get random black screens with reboots.

Had to low speed down to 3600mhz 1:1:1

Back to Top
pokuly View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Jan 2021
Status: Offline
Points: 160
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pokuly Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Jul 2021 at 9:00am
Originally posted by pokuly pokuly wrote:

Originally posted by pokuly pokuly wrote:


Board: B550 Steel Legend
BIOS version: 2.00
CPU: 5900x
RAM: 2x16GB G.Skill B-Die@3733

My generic Fujitsu Siemens USB keyboard already was 2 times not detected on bootup since the 2.00 release. I have to shutdown and start again. A reboot is not enough.
Ryzen Master still shows the wrong value for VDDCR if set in UEFI -> OC Tweaker\External Voltage Settings


I quote myself here because i have to add my USB MX-518 mouse hung itself 2 times since the 2.00 update. It stutters and shortly after losses the key associations done in the gaming software.
It is 2021 and USB simply being broken in a mainstream product is a bad joke.
I regret switching to this AMD crap. I have no idea how i will be able to sell this board with this build in errors.

BETA L2.04 took 3 days before the keyboard was not detected on a cold boot.
I think this happens more often when a device is also connected on the front USB3 onboard connector.
B550 Steel Legend / J5005-ITX
Back to Top
ThreeDee View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Avatar

Joined: 24 Jul 2019
Location: Billings,MT
Status: Offline
Points: 2366
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThreeDee Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Jul 2021 at 9:21am
Originally posted by pokuly pokuly wrote:

Originally posted by pokuly pokuly wrote:

Originally posted by pokuly pokuly wrote:


Board: B550 Steel Legend
BIOS version: 2.00
CPU: 5900x
RAM: 2x16GB G.Skill B-Die@3733

My generic Fujitsu Siemens USB keyboard already was 2 times not detected on bootup since the 2.00 release. I have to shutdown and start again. A reboot is not enough.
Ryzen Master still shows the wrong value for VDDCR if set in UEFI -> OC Tweaker\External Voltage Settings


I quote myself here because i have to add my USB MX-518 mouse hung itself 2 times since the 2.00 update. It stutters and shortly after losses the key associations done in the gaming software.
It is 2021 and USB simply being broken in a mainstream product is a bad joke.
I regret switching to this AMD crap. I have no idea how i will be able to sell this board with this build in errors.

BETA L2.04 took 3 days before the keyboard was not detected on a cold boot.
I think this happens more often when a device is also connected on the front USB3 onboard connector.


Have you tried running your RAM at default XMP profile and then see if you still have USB issues?
|Ryzen 5 5800x|ASRock X570 Taichi-BIOS 4.40|2x16GB HyperX Predator RGB 3200@3733 1:1 IF|ASRock RX 6700XT|2 x PCIe 4.0 M.2 Drives for OS & Games|850 WTT Seasonic 80+ Titanium PSU|Noctua NH-D15|
Back to Top
pokuly View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Jan 2021
Status: Offline
Points: 160
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pokuly Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Jul 2021 at 10:27am

I may try but i have no stability problems at all anymore and i don't see a warning anywhere that says USB doesn't work correctly when the RAM is overclocked.

Edit:
On intel i had AVX offset in the BIOS. Any ideas how to handle multi core AVX sessions?
I have a flac encoder with AVX optimization and using 20 threads bangs at 90°C pretty fast using only 142W without additional PBO limits.
Apps like handbrake video encoding using AVX run around 80°C here.

This forum is only reachable for me a few hours a day here from germany. Am i alone with this?
B550 Steel Legend / J5005-ITX
Back to Top
MichelleDeko View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 17 Jul 2021
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MichelleDeko Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Jul 2021 at 12:30am
Hello, since I installed the beta bios of the ASRock b550 PG Velocita, I can't boot into Windows anymore without any problems. And if I get to the login screen, the PC just restarts after I logged in.

Is it possible to downgrade a bios or is there a new beta bios you can install?
Back to Top
Khun_Doug View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 29 Mar 2020
Location: Poconos PA
Status: Offline
Points: 425
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Khun_Doug Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Jul 2021 at 2:03am
Havw you tried to clear the BIOS and gave it reset to default values? And also set your memory to default, not XMP. You can do any tweaking after you have a stable sudtem.
Back to Top
pokuly View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 11 Jan 2021
Status: Offline
Points: 160
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pokuly Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Jul 2021 at 6:40pm
Originally posted by ThreeDee ThreeDee wrote:


Have you tried running your RAM at default XMP profile and then see if you still have USB issues?

After 4 days running original XMP 3200 i didn't have a single USB detach. It still may come though.
So how is RAM overclocking influencing USB capabilities?
Is it a limit of the CPU, Chipset, RAM or bad BIOS code?
I really want to understand this but have no idea where to start.
For CPU there are changes in Fabric, SOC and VDDG voltages.
Can it be a critical RAM value or voltage?
I hope someone knows better than me.
B550 Steel Legend / J5005-ITX
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 9101112>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.063 seconds.