ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - H570M integrated graphics + CSM/sata boot = fail
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

H570M integrated graphics + CSM/sata boot = fail

 Post Reply Post Reply
Author
Message
xyvyx View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 27 Mar 2021
Location: Texas
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote xyvyx Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: H570M integrated graphics + CSM/sata boot = fail
    Posted: 27 Mar 2021 at 11:20am
I have a brand new H570M Pro4 motherboard.
I can get it to boot just fine via NVME, but I'm trying to now boot using a sata SSD, which is only allowed when using the CSM (compatibility support module).

The catch is that you can't enable CSM with IGPU Multi-monitor also enabled. It says CSM requires the use of an external GPU, which I *DO* have installed (it's an nvidia Quadro P620, a small, low-power card). Even if I set the primary GPU to use the PCIe card, it makes no difference... the CSM option in the boot menu is greyed-out. Seems like more of a bad bios design than a hardware limitation.

The purpose of this is so I can use hardware transcoding (Quicksync) in the Intel i3-10100 chip I have installed. The only way to do this is at least enable the onboard graphics. I'd like to have both the nvidia and the onboard Intel graphics working, but it seems that this is inpossible to do AND boot off of a sata drive. Of course this limitation isn't mentioned anywhere in the manual...

Unless there's some bizarre workaround, I'm probably going to just return this
board to Microcenter.   I could re-install windows to the nvme drive, but this seems like a hassle to just enable the on-board graphics.
Back to Top
FVCA-IT View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 04 May 2021
Location: United States
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote FVCA-IT Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 May 2021 at 1:40am
I also have this same issue- I however do not have a discrete graphics card, and therefore am also unable to enable CSM, did you end up finding a fix, or just end up returning the board?
Back to Top
ASRock_TSD View Drop Down
ASRock_Official
ASRock_Official


Joined: 20 Mar 2015
Status: Offline
Points: 4012
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ASRock_TSD Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 May 2021 at 6:01pm
Hi xyvyx,

Thank you for your post.

This issue is an Intel 10th or later CPU integrated graphic limitation. Intel stops providing integrated graphic legacy vBIOS from Intel 10th CPU, so the integrated graphics cannot work under Legacy mode (CSM on).

Please install an external graphic card if you want to enable CSM.

If you have other questions, please feel free to contact us.

All the best,
ASRock TSD
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.078 seconds.