ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - TPM 2.0 support and Windows 11 (AMD)
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

TPM 2.0 support and Windows 11 (AMD)

 Post Reply Post Reply Page  123>
Author
Message
Xaltar View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group
Avatar

Joined: 16 May 2015
Location: Europe
Status: Offline
Points: 8973
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Xaltar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: TPM 2.0 support and Windows 11 (AMD)
    Posted: 25 Jun 2021 at 9:19pm
Hi all, just a quick sticky to inform our members regarding TPM 2.0 support for
Windows 11.

On AMD side anything older than Ryzen (AM4) will likely not be compatible with Windows 11.

This is as things currently stand as of 25/06/2021
Back to Top
Middcore View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 26 Jun 2021
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Middcore Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jun 2021 at 11:00am
So how does one go about enabling fTPM on modern AsRock boards? B550 for example?
Back to Top
T1125P View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 08 Sep 2018
Location: New York
Status: Offline
Points: 472
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote T1125P Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jun 2021 at 12:33pm
Originally posted by Xaltar Xaltar wrote:

Hi all, just a quick sticky to inform our members regarding TPM 2.0 support for
Windows 11.

On AMD side anything older than Ryzen (AM4) will likely not be compatible with Windows 11.

This is as things currently stand as of 25/06/2021



I should be ok then. I'm using a x470 taichi. I never paid attention to TPM but is that located in the security section in the BIOS? I don't remember the actual setting name.
x470 Taichi v4.70
5950x (Scythe Mugen 5 Rev.B)
G.SKILL Flare X Series (8GBx4) 32GB 3200 CL14
970 Evo 1TB
EVGA RTX 3070 XC3 ULTRA
Sound Blaster AE-7
EVGA 850W Platinuim
LG WH16NS40
ASUS PG259QN
Back to Top
Wekita View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 26 Jun 2021
Status: Offline
Points: 80
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Wekita Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jun 2021 at 9:10pm
Woa, does that mean my 970A-G/3.1 will not be able to run Win11?
Back to Top
T1125P View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 08 Sep 2018
Location: New York
Status: Offline
Points: 472
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote T1125P Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Jun 2021 at 7:48am
Found this on GitHub, it will tell you exactly why your PC cannot run Win 11, not that useless MicroSoft one lol. https://github.com/rcmaehl/WhyNotWin11 As you can see mine all checks out except TPM. https://ibb.co/FX3vs1W I believe this setting is in the security section of the bios on x470 but it doesn't exactly say TPM.



x470 Taichi v4.70
5950x (Scythe Mugen 5 Rev.B)
G.SKILL Flare X Series (8GBx4) 32GB 3200 CL14
970 Evo 1TB
EVGA RTX 3070 XC3 ULTRA
Sound Blaster AE-7
EVGA 850W Platinuim
LG WH16NS40
ASUS PG259QN
Back to Top
CopyThat View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 29 Sep 2018
Status: Offline
Points: 72
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote CopyThat Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Jun 2021 at 4:56pm
I found Enabling AMD fTMP switch in the BIOS,on my Ryzen 7 3800X allows me to install will,(according to the Windows PC Health Check),allow me to install Windows 11.
X570 Extreme4,Ryzen 7 3800X, 16 Gigs G Skills Ripjaws, BIOS 2.6
Back to Top
T1125P View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 08 Sep 2018
Location: New York
Status: Offline
Points: 472
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote T1125P Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Jun 2021 at 6:30am
Originally posted by CopyThat CopyThat wrote:

I found Enabling AMD fTMP switch in the BIOS,on my Ryzen 7 3800X allows me to install will,(according to the Windows PC Health Check),allow me to install Windows 11.


Ah, ok nice let me know how it goes. Also the fTPM switch is located in the BIOS security tab? You have a x570 as I have a x470 but it should be in the same place.
x470 Taichi v4.70
5950x (Scythe Mugen 5 Rev.B)
G.SKILL Flare X Series (8GBx4) 32GB 3200 CL14
970 Evo 1TB
EVGA RTX 3070 XC3 ULTRA
Sound Blaster AE-7
EVGA 850W Platinuim
LG WH16NS40
ASUS PG259QN
Back to Top
CopyThat View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 29 Sep 2018
Status: Offline
Points: 72
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote CopyThat Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Jun 2021 at 1:50pm
In my MB BIOS
Advanced
CPU Configuration
AMD fTPM Switch
Switch to AMD CPU fTPM
Check this YouTube Video https://youtu.be/taZTeXRvwFQ
X570 Extreme4,Ryzen 7 3800X, 16 Gigs G Skills Ripjaws, BIOS 2.6
Back to Top
T1125P View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 08 Sep 2018
Location: New York
Status: Offline
Points: 472
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote T1125P Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Jun 2021 at 3:27pm
Originally posted by CopyThat CopyThat wrote:

In my MB BIOS
Advanced
CPU Configuration
AMD fTPM Switch
Switch to AMD CPU fTPM
Check this YouTube Video https://youtu.be/taZTeXRvwFQ


Oh, thanks a lot I will check out that video, and I will look in my BIOS for that setting.
x470 Taichi v4.70
5950x (Scythe Mugen 5 Rev.B)
G.SKILL Flare X Series (8GBx4) 32GB 3200 CL14
970 Evo 1TB
EVGA RTX 3070 XC3 ULTRA
Sound Blaster AE-7
EVGA 850W Platinuim
LG WH16NS40
ASUS PG259QN
Back to Top
BrianGrier View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 29 Jun 2021
Location: Raleigh, NC/US
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote BrianGrier Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Jun 2021 at 1:13am
I have enabled fTPM and Secure Boot, along with disabling CSM and the W11 Health check does not recognize TPM 2.0

I have:

B550M-ITX/ac motherboard
Ryzen 5 5600X
Windows 10 Pro

I have not yet updated the BIOS so that is as it came from the factory.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.094 seconds.