ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > Intel Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - CPU Fan always running at top speed
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

CPU Fan always running at top speed

 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
Message
mcclausky View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 22 Aug 2022
Status: Offline
Points: 140
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mcclausky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Oct 2022 at 4:39am
Originally posted by TomTomazack TomTomazack wrote:

As far as I can see on the asrock product page for this mb, your board supports CPU Quiet fan. So as long as you have a 4 pin connector on your cooler, you should be good to go. Have you tried resetting cmos or updating the bios? If those things don't work, I'd start looking for a replacement board, it seems like some controller is broken on it in that case.


Hi Tom, thanks for your answer and help.

Yes, I have a 4-pin connector on the fan. I also bought a new fan with no success. Yes, I have reset the CMOS and I changed the battery. As I mention on my first post, I updated the BIOS first to version 1.5 and then to beta version 1.7.

I also thought the board could be faulty, but I have 2 PCs with the same identical board and both of them have the same full-speed-fan problem. It's frustrating.
Back to Top
bjlockie View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 17 Nov 2015
Status: Offline
Points: 824
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bjlockie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Oct 2022 at 12:35pm
You could update to the beta BIOS but there is no changelist in the archive.
It may fix the fan problem or it may brick things.
You do have a recent CPU for that BIOS.
The beta BIOS is from 2018 which is 3 years after the last non beta BIOS. :-)
ASRock B450M Pro4
16 GB DDR4, 500 watt PS, AMD Ryzen-5 5600, NVidia GTX-1050
Back to Top
mcclausky View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 22 Aug 2022
Status: Offline
Points: 140
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mcclausky Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Oct 2022 at 11:17pm
Originally posted by bjlockie bjlockie wrote:

You could update to the beta BIOS but there is no changelist in the archive.
It may fix the fan problem or it may brick things.
You do have a recent CPU for that BIOS.
The beta BIOS is from 2018 which is 3 years after the last non beta BIOS. :-)


Hi bjlockie:

Yes, I had already updated to the latest Beta BIOS, as mentioned on my first post. The version is Beta 1.70, date 2018/5/30. I performed this update on both PCs (no success). The processor on both machines is Intel Pentium G3220.

Thank you.
Back to Top
bjlockie View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 17 Nov 2015
Status: Offline
Points: 824
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bjlockie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Oct 2022 at 2:09am
I would contact ASRock support.
ASRock B450M Pro4
16 GB DDR4, 500 watt PS, AMD Ryzen-5 5600, NVidia GTX-1050
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.094 seconds.