ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - B450m won't boot after changes.
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

B450m won't boot after changes.

 Post Reply Post Reply
Author
Message
goodburbon View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Sep 2022
Location: Cotopaxi, CO
Status: Offline
Points: 35
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote goodburbon Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: B450m won't boot after changes.
    Posted: 21 Sep 2022 at 7:35am
I have
B450m/ac
AMD 5600x
Oloy 8gb 3200mhz x2
Windows 10

System defaults to 2666mhz ram speed. any attempts to change this result in boot straight to bios or faiure to post at all.

attempted to upgrade to win 11. TPM 2.0 worked, but if I secure boot enable, boots straight to bios

updated bios to 2.90
Even though it says win11 compatible, secure boot is disabled by default. But It says I must disable compatibility mode to enable secure boot. As soon as i disable compatibility mode, the system begins booting directly to bios, even after enabling secure boot and reenabling compatibility mode.

So here I am. 5 hours in and I've achieved nothing but a bios upgrade. If I bump XMP to 3200mhz (ram speed) it boots straight to bios. If I try to enable secure boot to qualify for win11 it boots straight to bios. If I reset bios to uefi defaults windows starts fine. (I've had to manually reset bios a few times.) what's the secret code?
Back to Top
bjlockie View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 17 Nov 2015
Status: Offline
Points: 824
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bjlockie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Sep 2022 at 11:38am
Try increasing the voltage for the ram.
If you are using an XMP profile then it probably already did.
Maybe your power supply is not big enough.

I've never heard of Oloy ram but they have a website: https://www.oloymemory.com :-)
ASRock B450M Pro4
16 GB DDR4, 500 watt PS, AMD Ryzen-5 5600, NVidia GTX-1050
Back to Top
goodburbon View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 21 Sep 2022
Location: Cotopaxi, CO
Status: Offline
Points: 35
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote goodburbon Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Sep 2022 at 5:24am
Update: I still can't enable safe booting


Put in a different set of memory (3600mhz), this seems to have fixed the occasional windows boot hang.

I shoehorned in another PS (biggest I had that will fit in this case @750w

XMP appears to be working now, still testing, but safe boot is still a no go.
Back to Top
bjlockie View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 17 Nov 2015
Status: Offline
Points: 824
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote bjlockie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Sep 2022 at 1:25pm
Originally posted by goodburbon goodburbon wrote:

safe boot is still a no go.


Secure Boot?
I turn it off but I don't use Windows. :-)
It is quite the pain.

Keep trying different BIOS settings I guess.
ASRock B450M Pro4
16 GB DDR4, 500 watt PS, AMD Ryzen-5 5600, NVidia GTX-1050
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.156 seconds.