ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - X670E Steel Legend Unstable with FW 2.00
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

X670E Steel Legend Unstable with FW 2.00

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Message
mrbill View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Jan 2023
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mrbill Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: X670E Steel Legend Unstable with FW 2.00
    Posted: 09 Nov 2023 at 10:28am
Just updated firmware to 2.00 and Windows is lucky to get 5 minutes of runtime before crashing. Anyone else experiencing the same issue? I rolled back to FW 1.30 AS02 and stability returned.
ASRock X670E Steel Legend (ABA159EAF581)
AMD Ryzen 9 7900X
32GB (2x16GB) G.Skill F5-5200J4040A16GX2-RS5K
WD SN570 2TB
MSI NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti
Win 11 Pro
Back to Top
SPARC0 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 09 Nov 2023
Location: Bulgaria
Status: Offline
Points: 50
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote SPARC0 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Nov 2023 at 10:41pm
I have problem booting EXPO 2 ram on 6000 .... Asrock never again ...
Back to Top
Jay001 View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 10 Nov 2023
Status: Offline
Points: 45
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Jay001 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Nov 2023 at 12:10am
I updated it and it worked fine for 1 day but this morning it would not recognize my external GPU. I had to flash 1.28 to get it to boot from the external GPU. I think they did not test it enough before releasing it to the public. I would wait for a new stable release.
Back to Top
LastFridayNight View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 27 Jun 2022
Location: Zuerich
Status: Offline
Points: 135
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote LastFridayNight Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Nov 2023 at 2:50am
I updated my bios to version 2.0 today and the pc now suddenly reboots in the bios window without any input nor exit command, sometimes several times in a sequence.
I can't start it, pc with X670E steel legend amd 79503dx, since assembly 5 months ago without problems, couldn't get into os anymore, testen ubuntu and debian too, didn't work at all, once os installed on reboot it doesn't recognize the boot efi anymore, all possible repairs and restores don't work, that's why I've already upgraded 4 ssd one after another, with all 4 exactly the same failures always the same result, at a computer shop the hardware was fully checked, everything is 100% ok and compatible
I noticed that the new bios version doesn't allow to select AMD CPU fTPM, wonder if it's possible to boot into windows.
I'm now thinking about buying another mb
LastNightFriday sending you a greet
Back to Top
mrbill View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Jan 2023
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mrbill Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Nov 2023 at 1:01am
After the failure with 2.00 firmware, I rolled back to 1.30.AS02. Then I update to 1.30.AS05 which is stable but I lost the front mic. Seems I can't update FW without encountering problems.
ASRock X670E Steel Legend (ABA159EAF581)
AMD Ryzen 9 7900X
32GB (2x16GB) G.Skill F5-5200J4040A16GX2-RS5K
WD SN570 2TB
MSI NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti
Win 11 Pro
Back to Top
M440 View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 12 Jul 2023
Status: Offline
Points: 930
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote M440 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Nov 2023 at 5:44am
for me upping the DDR5 memory voltage (by 0.2v) and SOC voltage fixed any problems, but i dont use windows
asrock b650m/hdv.m2, ryzen 7700x@85watt
Back to Top
Flode View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 09 Dec 2017
Location: Germany
Status: Offline
Points: 110
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Flode Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Nov 2023 at 1:16pm
Very similar problems with my asrock x670 pg riptide after updating to bios 2.00.
Board suddenly very unstable, also ram boot problems which i havent encountered with bios versions before. New bios 2.02 realeased, i will try it and also try your tip to increase ram voltage a litlle bit.
Will report about progress, best regards
Back to Top
mrbill View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 07 Jan 2023
Status: Offline
Points: 275
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mrbill Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Nov 2023 at 11:08pm
Originally posted by Flode Flode wrote:

New bios 2.02 realeased, i will try it and also try your tip to increase ram voltage a litlle bit.

Please let us know if 2.02 has solved the problem and if you had to increase ram voltage which I'm very reluctant to do.
ASRock X670E Steel Legend (ABA159EAF581)
AMD Ryzen 9 7900X
32GB (2x16GB) G.Skill F5-5200J4040A16GX2-RS5K
WD SN570 2TB
MSI NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti
Win 11 Pro
Back to Top
Flode View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 09 Dec 2017
Location: Germany
Status: Offline
Points: 110
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Flode Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Nov 2023 at 11:31pm
Hello with bios 2.02 everything is working again. System is stable again with xmp Setting. I had no need to increase any voltages. Also curve editor and pbo are fine again. Thanks for the fixes Asrock Tesm
Back to Top
LastFridayNight View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 27 Jun 2022
Location: Zuerich
Status: Offline
Points: 135
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote LastFridayNight Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 Dec 2023 at 6:50am
I now updated my new purchased Steel Legend ver. 1.21 to bios 2.02 and it was working good, cause after the bios update restart the pc got stuck in black screen and I then did a cmos reset and took out 3 ram modules at the same time and the pc started without any problems. originally I had bought 4x32gb ram modules, 2 pairs in pair, corsair CMK64GX5M2B6000C40 ver 4.43.02 listed in the memory qvl. that seems to not be working at all. also as soon as I activated the sata raid in the bios I could not start it again, reset cmos again and load default uefi setting, now it runs on 32GB ram ;-(
LastNightFriday sending you a greet
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.172 seconds.