ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - Trouble running XMP profile
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

Trouble running XMP profile

 Post Reply Post Reply Page  <123
Author
Message
Ray62 View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 01 Jul 2018
Location: Germany, Berlin
Status: Offline
Points: 706
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ray62 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Jun 2019 at 12:13am
CMK32GX4M2B3000C15 is not running out of the box with Ryzen just by selecting a profile and frequency. You also have to play with sub timings and other settings.
I own this RAM too and got it to work with 2933 Mhz. But i had sudden reboots or stucks on the desktop even after long stress tests and some days running without problems. Switching to 2800 Mhz by keeping the other settings was successfull. Bios 2.x, 3.10 and 4.40, DRAM 1.37V
Important was to set CL=16, not 15!

In the beginning of the last year i switched to G-Skill RAM with Samsung B-Die.

@hitzatak:
Here is a user with the same board, RAM and experience:
http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=9255&title=uefi472-xmp-works-for-cmk32gx4m2b3000c15
Asrock Fatal1ty X370 Professional Gaming Offline
Under test:
MSI X570_MEG_ACE | AMD Ryzen 9 3900X | Scythe Mugen5 | 2x16GB F4-3200C14D-32GTZ@3466 | ASUS GeForce GTX 1080 Ti FE
Back to Top
Ray62 View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 01 Jul 2018
Location: Germany, Berlin
Status: Offline
Points: 706
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ray62 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Jun 2019 at 12:23am
CL must be even when going to 2666MHz or higher.
TCL will be rounded to nearest even higher number.
Asrock Fatal1ty X370 Professional Gaming Offline
Under test:
MSI X570_MEG_ACE | AMD Ryzen 9 3900X | Scythe Mugen5 | 2x16GB F4-3200C14D-32GTZ@3466 | ASUS GeForce GTX 1080 Ti FE
Back to Top
jinjervitus View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 02 May 2019
Status: Offline
Points: 16
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote jinjervitus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Jun 2019 at 1:25am
Originally posted by hitzatak hitzatak wrote:

I did follow your instructions my good sir.
But even set at 2133 it keeps rebooting :s


This is what it currently looks like now in my BIOS


Ok. My bad but you didn't make that clear. When it reboots, set as shown, is it doing the triple reboot thing then restarting with safe defaults, or is it keeping your settings, including the loaded xmp profile?
Back to Top
hitzatak View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 30 May 2019
Status: Offline
Points: 5
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote hitzatak Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Jun 2019 at 2:14am
I tried resetting everything to default again (because of all the recent settings I was messing around with) and once rebooted, went straight back to XMP and viola! It worked. Then I kept pushing it incrementally upwards from the 2133 until it hit 2866MHz before it does the continuous reboot.

So far, so happy. Thanks for the help guys. Looks like this one sorted itself out eventually.

Might try changing the CL as you say Ray62 and try the 3000MHz again :D
Back to Top
gizmic View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 13 Jun 2018
Location: Hong Kong
Status: Offline
Points: 677
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote gizmic Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Jun 2019 at 10:04pm
i guess best option is to either add volts or get thaiphoon to identify what chips are they and run RDC to see if those settings work for you

since its established that you cant run xmp with your kits
Back to Top
cx5 View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 15 Sep 2017
Location: Hong Kong
Status: Offline
Points: 2383
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote cx5 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jun 2019 at 10:23am
Originally posted by hitzatak hitzatak wrote:

I tried resetting everything to default again (because of all the recent settings I was messing around with) and once rebooted, went straight back to XMP and viola! It worked. Then I kept pushing it incrementally upwards from the 2133 until it hit 2866MHz before it does the continuous reboot.

So far, so happy. Thanks for the help guys. Looks like this one sorted itself out eventually.

Might try changing the CL as you say Ray62 and try the 3000MHz again :D


Congrats on solving !!!

Just a quick reminder, you run 64MB, 4 sticks of duak_rank means even more difficult to achieve 3000mhz, because Ryzen IMC gen-1 official support 2400mhz only for 4 sticks duak_rank. Support 2666mhz for 2 sticks dual_rank.

Still it doesn't stops us from trying, so the most important tips you know now SOC must be high because you occupy all 4 sticks slots with all dual_rank.

quick tips
I run 2 sticks dual rank CMK not CMU like you, CMK32GX4M2B3000C15
2933mhz 1.34v soc 1.025v tight timing
14-15-15-15-32-52-5-7-2-5-10-10-4-4-440-327-201-14-10-6-3-1-6-6-1-4-4-7
procODT must 68.6 ohms or something, CANNOT AUTO
2T
GDM disable
power down disable
others auto

my other posts to share lessons learnt or avoid, listed from oldest to newest: -

begining to work
http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=6089&title=cmk32gx4m2b3000c15-2666mhz-14131332511t-12v


http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=6264&title=finally-success-3066mhz-on-cmk32gx4m2b3000c15

why later date not working
http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=8336&title=ram-life-aging-ryzen-cpu-must-lucky-for-ddr4

not long term stable
http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=8419&title=3200-success-for-cmk32gx4m2b3000c15-x370-taichi


http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=8406&title=cmk32gx4m2b3000c15-attempt-to-3200mhz-partial-work

http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=9030&title=47-uefi-bios-well-worth-upgrade-x370-taichi

don't do this, old out dated.
http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=9058&PID=53419


http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=9255&title=uefi472-xmp-works-for-cmk32gx4m2b3000c15

just info
http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=9868&title=vddsoc-vs-cpusoc-less-14v-no-red-warning

just info
http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=10677&title=uefi-51-x370-taichi-easter-egg-surprise

LATEST - TRUE long term stable
http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=11580&title=soc11v3200mhzuefi55-calculator151x370taichi
x370taichi@3.50gen4
AX750 Optane900P SN770
3800x PosdonZro4 BarrowPWM-17w>420x140x28
XFX SWFT319 6900XT
MSI RX560 LP to get Fluid Motion BlueskyFRC 75hz
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <123
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.115 seconds.