ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - X370 Fatal1ty Gaming Professional - [BIOS v2.x]
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

X370 Fatal1ty Gaming Professional - [BIOS v2.x]

 Post Reply Post Reply Page  <1 121314
Author
Message
Teckie View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Jun 2017
Location: GA
Status: Offline
Points: 40
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Teckie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Jun 2017 at 7:33am
http://www.youtube.com/watch%3Fv=4v73oXX1C-Q

The person in the video seems very knowledgeable at what he does and this might just be the answer to why I cant get my so-call "Ryzen Compatible" kit to work at the speed as it's intended to work.



Edited by Teckie - 25 Jun 2017 at 7:33am
Ryzen 1700X
Asrock X370 Fatal1ty prof gaming (1.0.0.6a)
G.Skill 8gx2 3200 FlareX 14-14-14-34 CAS 14 (F4-3200C14D-16GFX)
EVGA G3 750 80Gold
EVGA clc 280 AIO
960 EVO M.2
860 EVO SSD
Back to Top
lowdog View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 16 Apr 2017
Location: Australia
Status: Offline
Points: 194
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote lowdog Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Jun 2017 at 8:29am
can people with the X370 Fatality Pro Gaming look in this thread   http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=5419&title=led-power-reset-switch-on-x370-fatality-pro-gaming   and comment please.

Thanks.

Edited by lowdog - 25 Jun 2017 at 8:35am
X399 Fat Pro Gaming bios 3.10 - TR4 1900X - 64GB G-SKILL TridentZ F4-3200C14Q-64GTZ @ 3133MHz - Vega 64 AIO with EK block - WC Custom loop - 1500W Silverstone PSU - yay
Back to Top
Nejaa View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 06 Mar 2017
Location: USA
Status: Offline
Points: 30
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Nejaa Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Jun 2017 at 12:10pm
Hey gang, thought I'd jump in and share my memory experiences.

At launch, I bought the G.Skill FlareX 2400MHz 2x16GB kit.  From the very beginning I was able to run at 2933 18-18-18-39-1T.

I recently updated to the latest AGESA and swapped my RAM for the Galax HOF 3600MHz 2x8GB kit.  I haven't been able to get the board to boot at 3600, but I am running fully stable at 3466 18-18-18-38-1T.  I did test my original kit with the new BIOS and was able to return it to 2933 without issue.

Maybe I won the memory controller silicon lottery?

I have run a bunch of tests and here's the results.  I used 4 benchmark programs: User Benchmark, Passmark, Cinebench, and SiSoft Sandra.

First, a few observations.

I'm not going to report on Cinebench as its more about the CPU and the performance differences are within margin of error.

Of the other 3 utilities, User Benchmark reported a latency quite a bit higher than the other 2. Because the reported latency in Passmark and SiSoft were almost identical, I'm throwing out the User Benchmark results due to being slower by an average of 17ns (71.4 vs 57).

The last note is that all testing was done without closing any background tasks.  I wasn't super careful about the programs I had running, because I wanted my normal use to impact the results.  I usually had the following running actively or in the background: Chrome (14 tabs), Putty, Discord, WCG (tasks suspended), Hwinfo, Symantec, Origin, Steam, F-Stream Tuning, Razer, and Logitech.

Now for the results.  Each of the tests were run 5 times and averaged.  The performance comparisons are based on these averages.

G.Skill @ 2133 15-15-15-36-1T, BIOS 2.0
G.Skill @ 2933 18-18-18-39-1T, BIOS 2.0
Galax @ 3466 18-18-18-38-1T, BIOS 2.4

My 1800X was run at stock.  Only the SOC and DRAM voltages were adjusted.

By jumping from 2133 to 3466, performance improved by an astounding 209% in User Benchmark, 78% in Passmark, and 226% in SiSoft.

2933 vs 3466 naturally saw a less dramatic improvement.  21% in User Benchmark, 8% in Passmark, and 18% in SiSoft.

All in all, I'm super happy with the performance of my board.  Even with the small-ish performance increase by buying a new RAM kit, I think it was well worth the cost.
Back to Top
cutterjohn View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 14 Apr 2017
Location: somewhere
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote cutterjohn Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Jun 2017 at 8:33pm
Well I still haven't gotten around to trying the 2x8GB9SAMSUNG NOT 'B' die) kit mixed with the 2x16GB(HYNIX) BUT I DID TRY 3033 yesterday since I had to reboot.

3033 APPEARED to be perfectly stable, passing c. 1h of prime95, few cinebench runs, but crashed somewhere in or around 3DMARK timespy.  I wasn't watching what happened, I just came back to a machine that had rebooted itself w/a bugcheck(inconclusive although I did NOT thoroughly investigate it).

Tried prime95 again for another hour, no errors.  Tried 3dmark spurious gfx error, retried ran fine.

Put it to sleep, leave it for some hours, try to wake and welp not happening.

Subtly unstable.  I suspect that similarly with it's 3200 rating that it needs more voltage(probably RAM/Vsoc) however I still did NOT bother with that.

One thing that I DID notice trying to switch back to my 2933 profile was that the UEFI would HANG when selecting to load the 2933 profile WITH 3033 settings enabled.  i.e. I could pick it but never would get the loaded dialog box and mouse/kb would be unresponsive.  To work around this I reset everything to defaults and THEN loaded the 2933 profile.

Additionally unlike the buildzoid video my subtimings for RAM at least on this 2x16GB HYNIX kit apparently default to perfectly reasonable numbers 6/9/39 IIRC.

Realistically at thispoint w/ R7 I'm just biding time for threadripper so I don't plan on spending much more time monkeying with R7/X370 as it's essentially a waste of my time.


Edited by cutterjohn - 27 Jun 2017 at 8:34pm
Back to Top
Teckie View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Jun 2017
Location: GA
Status: Offline
Points: 40
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Teckie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Jul 2017 at 9:54pm
Now that 1.0.0.6a is out. How is it working out for everyone on this board ?
Ryzen 1700X
Asrock X370 Fatal1ty prof gaming (1.0.0.6a)
G.Skill 8gx2 3200 FlareX 14-14-14-34 CAS 14 (F4-3200C14D-16GFX)
EVGA G3 750 80Gold
EVGA clc 280 AIO
960 EVO M.2
860 EVO SSD
Back to Top
twf85 View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 08 Mar 2017
Location: Tucson, AZ
Status: Offline
Points: 144
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote twf85 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Jul 2017 at 2:15am
@Teckie, Have you tried it yet?
Back to Top
Teckie View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Jun 2017
Location: GA
Status: Offline
Points: 40
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Teckie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Jul 2017 at 2:37am
Originally posted by twf85 twf85 wrote:

@Teckie, Have you tried it yet?

I've tried just by turning on xmp profile so far and still no luck.
Think I'm gonna have to get to the nitty gritty part under the advance tab again and see what happens ?
How does it go for you so far?
Ryzen 1700X
Asrock X370 Fatal1ty prof gaming (1.0.0.6a)
G.Skill 8gx2 3200 FlareX 14-14-14-34 CAS 14 (F4-3200C14D-16GFX)
EVGA G3 750 80Gold
EVGA clc 280 AIO
960 EVO M.2
860 EVO SSD
Back to Top
Mojobaggins View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 11 Jun 2017
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Mojobaggins Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Jul 2017 at 4:09pm
Originally posted by Teckie Teckie wrote:

Now that 1.0.0.6a is out. How is it working out for everyone on this board ?

Updated to it tonight and no real difference for me, still at R1700 at 3.8ghz and FlareX at 3333mhz 14-14-14.
Back to Top
Teckie View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Jun 2017
Location: GA
Status: Offline
Points: 40
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Teckie Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Jul 2017 at 12:33am
Originally posted by Mojobaggins Mojobaggins wrote:

Originally posted by Teckie Teckie wrote:

Now that 1.0.0.6a is out. How is it working out for everyone on this board ?

Updated to it tonight and no real difference for me, still at R1700 at 3.8ghz and FlareX at 3333mhz 14-14-14.

Mojobagging which board and mem kit do you have ?
I spent another 2 hours lastnight and I could not get it to run pass 2400 on a 3200 kit. This is not right.

I said from previous post that I have not seen anyone who is able to get the ram (the kit i have) oc'ed at 3200 on fatality board  before and someone said there are several people on this forum are able to.

Where are those people  ?Confused

Ryzen 1700X
Asrock X370 Fatal1ty prof gaming (1.0.0.6a)
G.Skill 8gx2 3200 FlareX 14-14-14-34 CAS 14 (F4-3200C14D-16GFX)
EVGA G3 750 80Gold
EVGA clc 280 AIO
960 EVO M.2
860 EVO SSD
Back to Top
fervin View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 12 Sep 2017
Location: South Carolina
Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote fervin Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Sep 2017 at 11:22pm
Hope this is correct forum thread. Completing install X370 Fatal1ty professional gaming. The AMD opening (splash?) screen stays on a long time awaiting the delete to enter and then finally goes into Windows. The manual shows options on the boot screen for "Setup Prompt timeout", Bootup Num-Lock, and Boot Beep as well as the "Full screen logo" but my boot screen has none of these options. Bios is 2.00. After reading these threads, no way am I going to try a Bios update. Any other ideas or recommendations? Thanks in advance.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 121314
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.156 seconds.