ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - X370 Professional Gaming memory question..
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

X370 Professional Gaming memory question..

 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
Message Reverse Sort Order
brucer View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 17 Sep 2017
Location: ky
Status: Offline
Points: 144
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote brucer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Sep 2017 at 8:12pm
daytonyb,

I also went in a overclocked using the pstates like brian from techcity did and that overlcok took.. I also bumped my memory up to 1533mhz and that worked also..

 What would be the reason a conventional overclock would not work?
Asrock x570 Taichi, Ryzen3800x, 32gb Gskill Royal 36000mhz@ 3733mhz, Samsung 250gb 970evo plus for OS drive, Sabrent Rocket 1tb nvme storage drive.
Back to Top
brucer View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 17 Sep 2017
Location: ky
Status: Offline
Points: 144
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote brucer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Sep 2017 at 7:27pm
Originally posted by datonyb datonyb wrote:

get back to me if you want some help trying to get the ripjaws working at 3200


 When i go to overclock in the overclock tweaker.. When I set frequency to 3800, then i set the voltage at 1.325, then in the voltage section I set the vcore there also at 1.325 but when i save to bios and reboot the cpu runs at 1550mhz when I check it with cpuz, what would cause this? Why isnt the overlcok taking? I've ran this 1700 at 3.8 and 3.9 ghz in an msi b350 gaming pro carbon, so I know it'll do it..
Asrock x570 Taichi, Ryzen3800x, 32gb Gskill Royal 36000mhz@ 3733mhz, Samsung 250gb 970evo plus for OS drive, Sabrent Rocket 1tb nvme storage drive.
Back to Top
datonyb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2017
Location: London U.K.
Status: Offline
Points: 3094
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Sep 2017 at 3:01am
brucer

tonight this guy kindly has provided some info
rather detailed as well

on how he got his ripjaws working

http://forum.asrock.com/forum_posts.asp?TID=6110&PID=36269&#36269

theres a link to his screenshots of bios
[url=https://valid.x86.fr/jpg250][/url]

3800X, powercolor reddevil vega64, gskill tridentz3866, taichix370, evga750watt gold
Back to Top
datonyb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2017
Location: London U.K.
Status: Offline
Points: 3094
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Sep 2017 at 1:30am
get back to me if you want some help trying to get the ripjaws working at 3200
[url=https://valid.x86.fr/jpg250][/url]

3800X, powercolor reddevil vega64, gskill tridentz3866, taichix370, evga750watt gold
Back to Top
datonyb View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 11 Apr 2017
Location: London U.K.
Status: Offline
Points: 3094
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote datonyb Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Sep 2017 at 1:28am
i use the pstates to overclock AND set the voltage

i find it easier and more precise
heres a vid for the taichi
it wont be much different for yours at all
the 1700 should get to 3.9 at 1.3 to 1.35 volts

https://www.youtube.com/watch?v=52Tw-wcT7o4

the p state method is the second half of video (7 mins 30 ish seconds in)


Edited by datonyb - 18 Sep 2017 at 1:35am
[url=https://valid.x86.fr/jpg250][/url]

3800X, powercolor reddevil vega64, gskill tridentz3866, taichix370, evga750watt gold
Back to Top
brucer View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 17 Sep 2017
Location: ky
Status: Offline
Points: 144
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote brucer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Sep 2017 at 12:51am
i had some more memory out of my old I5-6600k system that worked, its 3000mhz and it posted at the 1500mhz so I got the memory issue out of the way for now. xmp profile 2 worked fine..

System is booting up good now.. 


I tried to overclock the 1700 and get nothing..

 I set it to overclock mode, leave the bclock on auto, set the frequency to 3700, set vcore at like 1.35, then i move down to the voltage part and set it to fixed and set it to 1.35 also..

then save and exit.. upon booting into windows cpuid shows its running at 1550mhz..

I've tried many different settings, nothing is working, keeps booting into windows at 1550mhz..

Any ideas, I'm guessing I'm missing a setting somewhere... I disable c6, disable global c-state and disable amd cool&quiet..

 If I set it to auto it works as intended, just when i manuall make changes it boots into windows at 1550mhz.


Edited by brucer - 18 Sep 2017 at 12:59am
Asrock x570 Taichi, Ryzen3800x, 32gb Gskill Royal 36000mhz@ 3733mhz, Samsung 250gb 970evo plus for OS drive, Sabrent Rocket 1tb nvme storage drive.
Back to Top
MisterJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 19 Apr 2017
Status: Offline
Points: 1097
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MisterJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Sep 2017 at 12:01am
brucer, I cannot answer your question but suggest running non-qualified memory is asking for disappointment whether it works in an MSI board or not.  ripjaws is an Intel memory and I would strongly suggest you consider G.Skill FlareX for AMD.  I suspect you can find 3200 on the Qualified list.  If you want to work on these (BIOS adjustments), then wait for the many memory knowledgeable here such as datonyb - certainly worth a try!  Enjoy, John.

EDIT:  Please post more complete specifications as in my signature.


Edited by MisterJ - 18 Sep 2017 at 12:02am
Fat1 X399 Pro Gaming, TR 1950X, RAID0 3xSamsung SSD 960 EVO, G.SKILL FlareX F4-3200C14Q-32GFX, Win 10 x64 Pro, Enermx Platimax 850, Enermx Liqtech TR4 CPU Cooler, Radeon RX580, BIOS 2.00, 2xHDDs WD
Back to Top
brucer View Drop Down
Newbie
Newbie


Joined: 17 Sep 2017
Location: ky
Status: Offline
Points: 144
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote brucer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Sep 2017 at 10:15pm

I had been running an msi x370 gaming pro carbon, and had also ran a b350 gaming pro carbon using gskill ripjawsV 3200 memory (f4-3200c16D-16GVK) timings of 16-16-16-36 and it worked fine in both of those msi boards with the agesa 1.0.0.6a updated bios'.

 I wanted to move up to this high end asrock board and recently did, but my memory wont post at rated speed using the xmp profile 2, it goes into the boot loop and resets to 2133mhz after several reboots.. and its a pain to get into the bios, feels like a shot in the dark to get back in the bios.

 I'm running the latest bios version 3.1


 Will this memory work at its rated speed?  I look at the memory qvl list and its not listed or Asrock hasnt updated the list with the agesa 1.0.0.6a update.


If this memory will not work at all at its rated speed, what memory will work? I would like 16gb 3200mhz or faster.

 Thanks.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.078 seconds.