ASRock.com Homepage
Forum Home Forum Home > Technical Support > AMD Motherboards
  New Posts New Posts RSS Feed - ASROCK Fatal1ty X370 Wake Up On Lan FAILURE
  FAQ FAQ  Forum Search Search  Events   Register Register  Login Login

ASROCK Fatal1ty X370 Wake Up On Lan FAILURE

 Post Reply Post Reply Page  123 4>
Author
Message
dejianr View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 26 Nov 2015
Location: Hellertown PA
Status: Offline
Points: 29
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dejianr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: ASROCK Fatal1ty X370 Wake Up On Lan FAILURE
    Posted: 06 Jan 2018 at 12:06am
Brand new build with fresh Windows 10 install.
ASROCK Fatal1ty X370 Motherboard with latest BIOS updated.
Using Aquantia AQtion adapter I cannot get Wake up on Lan
to work.
Using Intel I1211 adapter I cannot get Wake on Lan to work.

See all the settings below that I have tried and they all failed.
Please give me an idea on what might be wrong.



Edited by dejianr - 06 Jan 2018 at 12:08am
X370 Fatal1ty
AMD Ryzen 7 1800X
Samsung EVO 500 gig NVME
GSkill 3200 16 gig CL14-14-14-34
Sapphire Nitro R9 200 series 4gb
Corsair HX850I Power
Corsair H100GT CLC
Back to Top
MisterJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 19 Apr 2017
Status: Offline
Points: 1097
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MisterJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 12:17am
dejianr, are you running an AMD or Intel processor?
Quote Z170 OC Formula
Intel I7 6700
Where did the Aquantia and Intel NIC drivers come from?  Enjoy, John.
Fat1 X399 Pro Gaming, TR 1950X, RAID0 3xSamsung SSD 960 EVO, G.SKILL FlareX F4-3200C14Q-32GFX, Win 10 x64 Pro, Enermx Platimax 850, Enermx Liqtech TR4 CPU Cooler, Radeon RX580, BIOS 2.00, 2xHDDs WD
Back to Top
dejianr View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 26 Nov 2015
Location: Hellertown PA
Status: Offline
Points: 29
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dejianr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 12:26am
Thanks for responding John,

The Aquantia drivers came from the ASROCK site.
The Intel drivers came from the ASROCK site.

This is an X370 AMD Board running a AMD Ryzen 7 1800X
not overclock. I did not mention because I did not think
the CPU would make a difference.
X370 Fatal1ty
AMD Ryzen 7 1800X
Samsung EVO 500 gig NVME
GSkill 3200 16 gig CL14-14-14-34
Sapphire Nitro R9 200 series 4gb
Corsair HX850I Power
Corsair H100GT CLC
Back to Top
zlobster View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 02 Sep 2017
Status: Offline
Points: 403
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zlobster Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 2:21am
Update the drivers from within Device Manager for starters. Check is WoL is enabled in UEFI.

Also, UEFI versions are numbered for a reason. 'Latest' is often not what you think it is.
1700X ZP-B1 (stock); X370 Taichi (UEFI 3.10); 16GB F4-3200C14-8GFX XMP; 256GB 960 EVO; RX 580 NITRO+ 8GB
Back to Top
dejianr View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 26 Nov 2015
Location: Hellertown PA
Status: Offline
Points: 29
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dejianr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 3:04am
Hey zlobster

UEFI version is listed at the top of the spreadsheet which has all the options I tried.
Driver have been updated to the latest at ASROCK site, as shown in the spreadsheet.
Spreadsheet has the BIOS settings I used and test.

I've spent more than 10 hours fooling with different settings and rebooting and rebooting and
rebooting.
X370 Fatal1ty
AMD Ryzen 7 1800X
Samsung EVO 500 gig NVME
GSkill 3200 16 gig CL14-14-14-34
Sapphire Nitro R9 200 series 4gb
Corsair HX850I Power
Corsair H100GT CLC
Back to Top
zlobster View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 02 Sep 2017
Status: Offline
Points: 403
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zlobster Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 3:17am
Originally posted by dejianr dejianr wrote:

Hey zlobster

UEFI version is listed at the top of the spreadsheet which has all the options I tried.



Hmm, true. Confused On a side note, although much information is always good, there is one simple rule - the more the information the less people read it.

Fire up your Device Manager. Right-click your ETH controllers and select 'Update Driver'. It should definitely pick a newer drivers for Intel from the web.

Worth trying is to delete your driver cache.

P.S. Did you try with some Linux distro to verify your networking?
1700X ZP-B1 (stock); X370 Taichi (UEFI 3.10); 16GB F4-3200C14-8GFX XMP; 256GB 960 EVO; RX 580 NITRO+ 8GB
Back to Top
MisterJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member


Joined: 19 Apr 2017
Status: Offline
Points: 1097
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MisterJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 3:22am
dejianr, please get your Aquantia drivers here: http://www.aquantia.com/driver-download/
The Intel NIC drivers should be DLed from Intel.  If you did not get your AMD Chip Set drivers from here, please do: http://support.amd.com/en-us/download   Please let us know if any of this helps.  Thanks and enjoy, John.
Fat1 X399 Pro Gaming, TR 1950X, RAID0 3xSamsung SSD 960 EVO, G.SKILL FlareX F4-3200C14Q-32GFX, Win 10 x64 Pro, Enermx Platimax 850, Enermx Liqtech TR4 CPU Cooler, Radeon RX580, BIOS 2.00, 2xHDDs WD
Back to Top
dejianr View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 26 Nov 2015
Location: Hellertown PA
Status: Offline
Points: 29
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dejianr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 4:04am
Hey Zlobster,

I am trying to use the 5gig Aquantia AQtion lan card for the internet. I have a one(1) gig
connection and want to get the best results I can.

I tried the Intel lan card and could not get that to work either. So I gave up on
the intel after one try.  I want the 5gig card which is the biggest reason I purchased
this motherboard.
X370 Fatal1ty
AMD Ryzen 7 1800X
Samsung EVO 500 gig NVME
GSkill 3200 16 gig CL14-14-14-34
Sapphire Nitro R9 200 series 4gb
Corsair HX850I Power
Corsair H100GT CLC
Back to Top
zlobster View Drop Down
Groupie
Groupie


Joined: 02 Sep 2017
Status: Offline
Points: 403
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zlobster Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 4:18am
Hmm, something's fishy here. I find it hard to believe both Intel/Aquantia ETH NICs can't pick up a single WoL packet. Not especially after I put so much effort to disable my WoL. $hit just didn't want to turn off and that's that. Only after I cleared my driver cache and DL the latest Intel drivers I was able to kill WoL.

Did you enable global C-states in UEFI? What power plan are you using?

We heed to go deeper.gif Assuming you put so much into your networking, you must be somewhat familiar with networks.

How are you sure that some device is actually sending the packets? Are you sniffing the same wire with another device, router logs, etc.?

You can also try booting from a Live Linux USB and see if it works.
1700X ZP-B1 (stock); X370 Taichi (UEFI 3.10); 16GB F4-3200C14-8GFX XMP; 256GB 960 EVO; RX 580 NITRO+ 8GB
Back to Top
dejianr View Drop Down
Newbie
Newbie
Avatar

Joined: 26 Nov 2015
Location: Hellertown PA
Status: Offline
Points: 29
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote dejianr Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Jan 2018 at 4:28am
No go on the Aquantia Drivers.
EXEC = Aquantia_AQtion_x64_Win_ver1.40.042.0.msi
1.40.42.0 is the driver I listed in the spreadsheet as current.
BUT when I execute this MSI I get the following error message
Newer Atlantic Drivers {V1.41.000.0} already installed
do you wish to continue.  REPLAY = NO.

Install AMD Chipset Drivers from 12/17/2017

Still no Wake Up On Lan working. 

I also updated the machine specs in my profile. What was there is my
2nd machine this one is my new machine. 

FYI, I can connect to the machine using Remote Desktop so I know my Lan
can get to the machine from any other desktop or laptop in the house.
Route is an ASUS RT-AC87U that sends the wake up command. It works
on the 2nd ASROCK MB machine but not the new one.
X370 Fatal1ty
AMD Ryzen 7 1800X
Samsung EVO 500 gig NVME
GSkill 3200 16 gig CL14-14-14-34
Sapphire Nitro R9 200 series 4gb
Corsair HX850I Power
Corsair H100GT CLC
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 4>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.04
Copyright ©2001-2021 Web Wiz Ltd.

This page was generated in 0.328 seconds.